W dzisiejszych czasach półki sklepowe uginają się od ilości towarów jakie są dostępne w każdej chwili. Nie musimy robić dużych zapasów w szafkach i bać się o braki artykułów spożywczych.
Jednak niekiedy niewielka ilość żywności zostaje i wtedy należy przechować ją w optymalnych warunkach, tak by na długo zachowała świeżość i zapach. Jedzenie przechowywane w nieodpowiedni sposób bardzo szybko traci smak i zapach, oraz narażone jest na szybki rozwój pleśni i grzybów. Wiele osób błędnie myśli, że jak umieści żywność w lodówce to wystarczy, aby utrzymać na długo świeży wygląd i właściwości odżywcze, jednak nic bardziej błędnego. Nie powinniśmy trzymać jedzenia w folii lub jednorazowych torebkach które dostaliśmy w sklepie, ponieważ negatywnie wpływa to na wartości odżywcze oraz na pogorszenie naszego zdrowia.
Bardzo szybko zauważymy na wędlinach trzymanych w lodówce oślizgły nalot, a na serach tworzącą się twardą skorupkę. Nie jest to ani estetyczne, ani zdrowe do spożycia, więc najlepszym sposobem by zapobiegać niszczeniu jedzenia jest odpowiedni sposób ich przechowywania. Produkty o których przechowanie nie zadbamy szybko się zepsują, pokryją pleśnią lub zgniją, więc w takich przypadkach zostaje nam tylko jedno – wyrzucić te produkty, co wiąże się z „wyrzucaniem” pieniędzy i niepotrzebnymi kosztami. Nawet jeśli korzystamy z lodówki o niskich temperaturach, nie daje nam to gwarancji dłuższego okresu świeżości kupionych produktów.
Tutaj czynnikami które wpływają najbardziej niekorzystnie na przechowywanie żywności są: wilgoć, wysoka temperatura oraz powietrze, zatem starajmy się ograniczyć ich kontakt z jedzeniem za pomocą dostępnych pojemników. Mamy do dyspozycji kilka rodzajów pojemników na żywność i warto w nie zainwestować jeśli nie lubimy marnować żywności. Pojemniki próżniowe pozwalają na pozbycie się z wnętrza powietrza, więc ograniczą jego wpływ na rozwój bakterii i grzybów. Pojemniki na sery i wędliny pozwalają na kontrolę wilgoci wewnątrz oraz zatrzymują wszystkie zapachy. Używając na co dzień pojemników na żywność, w prosty sposób możemy przechować żywność od kilku do kilkunastu dni dłużej niż tradycyjnie w folii czy na talerzyku w lodówce.